Na het boek “Ondankbare grond” en diverse lezingen komen de gebroeders Salemink, beide historicus, nu met een nieuwe lezing. Deze lezing gaat over het leven van dagloonsters in de 19e en boerenmeiden en boerinnen in de 20e eeuw.

Net als in hun boek “Ondankbare grond” is deze lezing een soort familie-epos. Alleen staan nu uitdrukkelijk de vrouwen centraal. Zij doen hun verhaal over dagloonsters, boerenmeiden en boerinnen opnieuw aan de hand van hun familiegeschiedenis. Hun voormoeder Catharina Ilting (1820-1856) is dagloonster in Megchelen. Het was de tijd van de landbouw voor de kunstmest en de machines. Hoe was het leven van een dagloonster in die tijd?

Haar achter-kleindochter Mina Scholten (1911-2002) is bijna een eeuw later boerenmeid in Varsselder. Zij trouwde in de oorlog in Didam op een kleine pachtboerderij, verhuisde later naar Gaanderen en werd ondertussen moeder van 8 kinderen, onder wie Theo en leo.

Centraal in deze lezing staat het dagelijkse leven, zorg voor kinderen en moestuin maar vooral ook emancipatie en invloed van het katholieke geloof.

 

De lezing wordt in het kader van “De maand van de geschiedenis” aangeboden door Bibliotheek West Achterhoek en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Woensdag 17 oktober bent u vanaf 19.30 uur welkom in ’t Brewinc, de lezing begint om 20.00 uur.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de agenda op www.bibliotheekwestachterhoek.nl , via info@ecal.nu of 0314-787078